Wat is een doula?

En waarom zou je een doula bij je bevalling willen hebben?

Een doula is een ervaren, getrainde vrouw, die jou en je partner ondersteuning biedt op emotioneel en praktisch gebied.

Zij doet dit voor, tijdens en na de geboorte van jullie kindje. De doula helpt jou en je partner na te denken over wat jullie belangrijk vinden tijdens de bevalling en erna.

Ze bemoedigt, stelt gerust en bevestigt wanneer dat nodig is. Ze heeft altijd een dienende, ondersteunende houding en daarin zit juist haar kracht.

Een goede doula let altijd zeer goed op de behoeftes van de barende. Ze helpt de aanstaande moeder haar eigen vertrouwen te vinden, zonder zelf controle te willen uitoefenen of te veel aanwezig te zijn.

Waarom een doula als ik mijn partner heb?

Deze vraag krijg ik veel in Winterswijk. In de Achterhoek zijn we allemaal lekker nuchter, en denken ‘Ik heb toch mijn partner en mijn verloskudige? Waarom nog iemand?’

Op een rijtje wat punten waarom je partner erg blij kan worden van een doula:

  • Begeleiding en steun, om de beste geboortepartner te zijn die nodig is.
  • Rust en aanmoediging in een situatie die voor een partner intens en nieuw is.
  • Helpt je partner om zich echt betrokken te voelen bij de geboorte van jullie kindje.
  • Mogelijkheid voor je partner om zich volledig op jou te focussen, omdat de doula ook wat praktische zaken voor jullie kan regelen.
  • Iemand die blijft als je partner even wat moet gaan eten.

Een greep uit de reacties van vaders:

“Ik had van te voren niet gedacht er zoveel waarde aan te hebben!” (vijfde kindje, eerste keer een doula erbij)

“Bij de volgende ben je er weer bij!” (3 minuten na de geboorte van de derde)

“In het medische circus van de bevalling stond ik als partner niet alleen” (Derde kindje)

“Zo fijn om er iemand naast te hebben met ervaring!” (derde kindje)

We moeten als barenden niet vergeten dat onze partner ernaast staat, ernaar kijkt, en moet ervaren dat zijn geliefde door iets heen gaat wat hij niet van haar over kan nemen. Dat is voor veel partners ongelooflijk zwaar en emotioneel, en dan kan het heel fijn zijn om er iemand met ervaring naast te hebben staan. Iemand die weet wat er gebeurt, en de rust kan bewaren.

Cijfertjes over doula's

  • Een tevredener gevoel over je relatie na de bevalling.
  • 25% kortere bevallingsduur.
  • 40% minder kans op gebruik van oxytocine (inleiden).
  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik.
  • 50% minder kans op een keizersnede.
  • Beter terugkijken op de bevalling.
  • 40% minder kans op tangverlossing.
  • Groter vermogen tot ontspannen tijdens de bevalling.
  • Hogere apgarscores bij baby’s.
  • Sneller herstel van de vrouw.

Bron: The Doula Book – How a trained labor companion can help you have a shorter, easier, and healthier birth. – M.Klaus, MD, John H. Kennell, MD and Phyllis H. Klaus, MFT, LMSW

Het Doula-effect

Ondersteuning bij de bevalling
‘Doula’ betekent dienende vrouw, een oud grieks woord. Een doula is een soort bevallingscoach, ze speelt een ondersteunende rol tijdens de zwangerschap en bij de geboorte. Ze helpt de weeën te verlichten en geeft de moeder zelfvertrouwen. Wat het effect van een doula op het verloop van de bevalling is wordt hieronder uitgelegd.
 
Doula-effect
Het doula-effect is ontdekt door twee kinderartsen, Dr. Marshall Klaus en Dr. John Kennell. Deze twee kinderartsen wilden een onderzoek doen naar hechting tussen de moeder en het kind in het postpartum-stadium. Zij vroegen studenten de vrouwen te observeren na hun bevalling en hun bevindingen te noteren. Het aantal aanrakingen, het aantal keer aankijken, het stemgebruik van de moeder, dat soort dingen. Tijdens het doornemen van de gevonden observaties viel één ding op. Bij één studente waren de observaties namelijk heel anders dan alle andere. De moeders die door deze studente waren geobserveerd hadden een betere hechting met hun kind. Bovendien was bij deze moeders de bevalling veel makkelijker gegaan, korter van duur, met minder complicaties en minder ingrepen. De kinderartsen waren hierdoor zo geïntrigeerd dat ze de studente bij zich riepen en haar vroegen naar een verklaring voor deze afwijkende resultaten. De studente moest toen wel bekennen dat ze zich niet aan de opdracht had gehouden. In plaats van pas na de bevalling te gaan observeren, was zij al tijdens de bevalling bij de vrouwen in de kamer gaan zitten. Ze wilde heel graag zien hoe een bevalling zou verlopen en had de vrouw alleen maar af en toe een bemoedigende blik toegeworpen, verder niet. De stille aanwezigheid van deze studente was al voldoende voor de vrouwen om meer vertrouwen te hebben in zichzelf. Het onderzoek naar hechting was hiermee niet meer bruikbaar, MAAR de kinderartsen hadden wel een enorme ontdekking gedaan: “het doula-effect”.
 
Cijfers
De resultaten naar het doula-effect op het verloop van de bevalling zijn, zo blijkt uit de vervolgonderzoeken van de bovengenoemde kinderartsen:
  • 50% minder keizersneden
  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
  • 40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
  • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
  • 40% minder tangverlossingen

    (Bron: https://geboortenis.nl/het-doula-effect/)

    Wil je meer weten over deze onderzoeken? Lees dan ‘The Doula Book’ van Klaus, Kennell en Klaus.
    Of als je liever Nederlands leest ‘De Doula’ van Saskia Bruyn